TEMA 2: SOFISTES I SÒCRATES
Qüestionari:
El mètode de Sòcrates és un camí per l'assoliment de la veritat com a resultat del diàleg. Aquesta conversació es realitzava a partir de preguntes i consta de dos moments:
-El primer pas és la ironia, en què Sòcrates es mostrava ignorant davant de les qüestions plantejades, donant el protagonisme al seu interlocutor.
- El segon pas era la maièutica. Sòcrates, que es reconeixia ignorant, mostrava ingenuïtat i guiava amb preguntes als ciutadans cap a la veritat.
També podem dividir el mètode socràtic en cinc passos pel pensament:
1. Llista d'afirmacions i hipòtesis.
2. Buscar excepcions d'aquestes hipòtesis.
3. Si la regla té excepcions, és falsa o imprevista.
4. Refer la regla o afirmació de manera que tingui en compte les excepcions.
5. Repetir el procés tantes vegades com sigui possible.
2- Què és el bé i la veritat segons Sòcrates? Quina relació tenen?
Segons Sòcrates, el bé és allò que considerem just, objectivament. La veritat és el coneixement que et permet saber quin és el camí del bé. Quan actuem malament és per ignorància, és a dir, desconeixement de la veritat.
3- Compara les actituds filosòfiques sofistes amb el pensament de Sòcrates:
- Nihilisme ontològic (segons els sofistes): No existeix un ésser substancial i permanent al canvi. (segons Sòcrates): El contrari, si que existeix l'ànima, que és immutable i infinita.
- Fenomenisme (segons els sofistes): L'aparença és l'única forma de ser real. (segons Sòcrates): L'home és un ésser substancial que existeix en matèria (el cos) i en forma (l'ànima).
- Subjectivisme (segons els sofistes): L'home és l'únic criteri de veritat dels judicis. (segons Sòcrates): El bé és subjectiu, que el creen els homes.
- Sensisme: (segons els sofistes): L'experiència és l'única font de coneixement. (segons Sòcrates): Tots tenim un coneixement innat.
- Convencionalisme: (segons els sofistes): La societat no és un fet natural sinó que és el resultat d'un pacte. (segons Sòcrates): És un fet natural que ens organitzem.
- Positivisme: (segons els sofistes): Les lleis jurídiques i morals han estat dictades pels homes, no pels déus. (segons Sòcrates): Les lleis han estat creades pel coneixement dels homes i no vol dir que siguin veritat o mentida. Hi ha lleis més naturals que altres.
- Relativisme: (segons els sofistes): Les normes socials estan en funció de cada societat, de cada època i dels interessos de cada moment. Per tant, canvien quan les circumstàncies ho requereixen. (segons Sòcrates): És pel coneixement de la veritat.
- Escepticisme: (segons els sofistes): No existeix la veritat universal, tot pot ser a la vegada veritable i fals. (segons Sòcrates): A través del diàleg, es pot trobar la veritat i el camí del bé. Si actues malament és per desconeixença del bé.
Per Sòcrates, el llenguatge és el mitjà per entendre el camí del bé. A partir del diàleg, ell fa preguntes per arribar a trobar la veritat. Per els sofistes, el llenguatge és l'instrument per assolir èxit i poder: mitjançant la retòrica.
5- Què penses de l'actitud de Sòcrates en referència als fets que el van portar a la mort?
A Sòcrates se li pot aplicar la famosa frase de: "perseguir les idees i pensaments fins a la mort". El seu únic crim va ser el de preguntar que podia ser molest per alguns, el perquè de les seves vides, dels seus actes, pensaments, sensacions a la gent del carrer i el d'introduir-los preguntes noves que els fessin pensar realment en tot allò que els envoltava. Sòcrates per aquest "crim" va acceptar la seva mort abans de cometre una injustícia. És un acte que demostra molta valentia i que és fidel als seus pensaments. Si ho va decidir va ser perquè com a filòsof que era s'ho havia pensat amb profunditat i havia arribat a la conclusió que allò era el millor per a ell, o si més no, era el que li dictava el cor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada